In memoriam – Hans Burgman

Van het bestuur
Na een leven van pastorale zorg en missionaire toewijding aan velen is op 13 maart 2022 om 22.30 uur in Missiehuis Vrijland, op de leeftijd van 93 jaar, van ons heengegaan
Father Hans Burgman
Missionaris van Mill Hill
Dankbaar voor zijn leven onder ons geven we hem terug in de zorgende Handen van de Schepper. ‘Iedereen die in mij gelooft, zal leven, ook als hij sterft’  (Joh 11: 25)
Moge hij rusten in vrede.

 Geboren op 16 december 1928 te Hengelo (O) kreeg Hans bij zijn doopsel de namen Johannes, Gerardus, Henricus.  Ze waren met z’n zessen in het gezin van ouders Albert en Franciska (geb. Ahne). In de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn kleinseminarie opleiding in Tilburg om die in 1947 af te ronden in Haelen. Daarna volgden de gebruikelijke twee jaar filosofie in Roosendaal en vier jaar theologie in Mill Hill, Londen. Op 1 mei 1952 maakte hij van de missionaire opdracht zijn levensproject door het afleggen van de Eeuwige Eed. En op 12 juli 1953 werd hij door kardinaal Bernard Griffin in de Olympia Hall te Londen tot priester gewijd.
Het zal niemand verbaasd hebben dat hij na zijn wijding onmiddellijk werd benoemd voor verdere universitaire studies in Rome: Hans was begaafd met een uitzonderlijke dosis intellectuele en artistieke talenten. In vier jaar tijd promoveerde hij in Rome tot doctor in de filosofie – Ph.D.
Vanuit Rome vertrok hij begin 1957 naar Kampala, Oeganda, om aan zijn eerste missie opdracht te beginnen. Hij leerde snel de taal, was actief in het basis pastoraat in Buterere, en gaf tegelijkertijd college aan het grootseminarie van Ggaba te Kampala.
In 1962 kwam hij terug naar Nederland om de taak van docent filosofie op zich te nemen aan het grootseminarie van Mill Hill in Roosendaal. Hij was al gauw betrokken bij allerlei nevenactiviteiten, volgde een cursus aan de kunstacademie en begon een liefdesaffaire met lange wandel/pelgrimstochten die een vast ingrediënt zouden worden van de rest van zijn leven.Toen de Mill Hill Congregatie in het kielzog van het Tweede Vaticaans Concilie zich intens ging beraden over vernieuwing van de missionaire visie en inzet in het Vernieuwingskapittel van 1970 was Hans een van de gedelegeerden. Mede door zijn visie en daadkracht – hij werd gekozen tot lid van het hoofdbestuur en Vicaris Generaal – ging er een programma van geassocieerde lekenmissionarissen bij Mill Hill van start.

In 1977 keerde hij terug naar Oost-Afrika met een grote droom: om een vernieuwend missionair project op te starten in een stedelijke krottenwijk. Hij liet uiteindelijk zijn oog vallen op Pandipieri in Kisumu. Onder zijn leiding en inspiratie zou het Kisumu Urban Apostolate Programme (KUAP) uitgroeien tot een uitzonderlijk integraal project van gemeenschapsontwikkeling geïnspireerd door het evangelie – eenmalig in zijn soort. Daarnaast was Hans ook een getalenteerd auteur met veel artikelen op zijn naam, een musical, alsook inspirerende boeken o.a. een geschiedenis van de Kerk in West-Kenia: ‘The Way the Catholic Church started in Western Kenya’ en een met humor en scherpe observatie gelardeerd dagboek van zijn voettocht naar Santiago de Compostela: ‘Losgelopen woorden’.

De Eucharistieviering zal op zaterdag 19 maart om 14.00 uur plaatsvinden in de Sint Lambertusbasiliek te Hengelo (O) waarna hij in besloten kring te ruste zal worden gelegd op de begraafplaats van Mill Hill in Oosterbeek.Voorafgaande aan de Eucharistieviering is er van 13.00 – 13.50 uur gelegenheid tot condoleren in het Parochiehuis van de Lambertusbasiliek.

De uitvaart zal via deze livestream-link worden uitgezonden zodat ook vanuit Bergeijk, Kerzell (in Duitsland) en Kisumu (in Kenia) afscheid genomen kan worden.